- Ruhsal Engelli Bireylerle İletişim Kurma
- Bakım Merkezlerinin Önemi
- Sağlık Hizmetleri Nedir?
- Süleyman Peygamber ve Hüdhüd
- Şizofreni Nedir?
- Özel Bakım Merkezlerinden Kimler Yararlanabilir?
- Engelli ve Yaşlı Bakım Elemanlarında Stres Yönetimi
- Bipolar Bozukluk Nedir?
- Doğanın Engelli Bireyler Üzerinde Etkisi
- Engelli Bireyler Üzerindeki İyileştirici Güç: Müzik
- Şizofreninin Tarihi
- Şizofreni Türleri
- Psiko-Sosyal Hizmetler Nedir?
- Dünyaca Ünlü Şizofreni Hastaları: John Nash
- Dünyaca Ünlü Şizofreni Hastaları 2: Louis Wain
- Mental Retardasyon Nedir?
Şizofreni, tarihinden bugüne çok eski zamanlardan beri görülen psikolojik bir rahatsızlıktır. Sanrılar, olmayan şeyleri görme gibi çeşitli halüsinasyonların söz konusu olduğu bu ruh hastalığı, psikotik, negatif ve bilişsel olmak üzere üç kategori halinde belirtiler göstermektedir.
Şizofreninin tanımına, belirtilerine ve tarihine daha önceki blog yazılarımızda değinmiştik. Bu nedenle bu yazımızda şizofreninin çeşitleri üzerinde durulmuştur. Şizofreni “paranoid, dezorganize, katatonik, farklılaşmamış ve rezidüel” olmak üzere 5 şekilde sınıflandırılmaktadır.
Paranoid şizofreni, halüsinasyon ve sanrıların önde olduğu bir şizofreni türüdür. Geç ve yavaş başlayan bu rahatsızlık alınganlık, kuşkuculuk, düşünce bozuklukları, gerçekten kopukluk, dinle çok uğraşma, metafizik, cinsel uğraşlar, filozofik tavırlar, toplumdan uzaklaşma, sert ve kavgacı olma gibi belirtiler göstermektedir.
Dezorganize (hebefrenik) şizofreni, konuşma, davranış ve duygu bozuklukları, anlamsız gülme ve yüz ifadeleri, duygusal tepkilerde farklılıklar, ilkel ve çocuksu davranışlar, dış dünyadan kopma gibi belirtilerin olduğu bu tür genç yaşta başlayabilir.
Katatonik şizofreni, aşırı negatiflik, motor hareketlerinde azalma, konuşmadan uzaklaşma, kendisine söylenenleri ve yapılan davranışları sürekli tekrarlama, kaslarda katılaşma, harekete karşı direnç vb. belirtilerle hareket sistemiyle bağlantılı bir türdür.
Farklılaşmamış ya da diğer adıyla ayrışmamış şizofreni, yukarıda zikredilen 3 tipin özelliklerini içerisinde barındıran tiptir.
Rezidüel şizofreni, bir veya birkaç atak geçirdikten sonra daha ziyade negatif baskıların önde olduğu kronik şizofrenik bozukluk türüdür. Vurdumduymazlık, toplumdan uzaklaşma, içe kapanma gibi belirtiler gösteren bu tür, kendi içerisinde Tip 1 ve Tip 2 diye ikiye ayrılır.
Şizofreni Nasıl Tedavi Edilir?
Şizofreninin tedavisinde ilaç uygulaması çok önemlidir. Hastaların tedaviyi kabul etmemesi ve ilacı reddetmesi durumunda düzenli bir şekilde bakılabilmesi ve tedavilerinin takip edilebilmesi için bakım merkezleri vardır. Bu noktada gerek kullanım alanları, gerekse sunduğu hizmetleri ile Özel Hanedan Bakım Merkezi, engelli bireylerine güler yüzlü ve üstün hizmetleriyle 7/24 yatılı bakım ve takip hizmetini sunmaktadır.
Detaylı bilgi için iletişime geçebilirsiniz.