- Ruhsal Engelli Bireylerle İletişim Kurma
- Bakım Merkezlerinin Önemi
- Sağlık Hizmetleri Nedir?
- Süleyman Peygamber ve Hüdhüd
- Şizofreni Nedir?
- Özel Bakım Merkezlerinden Kimler Yararlanabilir?
- Engelli ve Yaşlı Bakım Elemanlarında Stres Yönetimi
- Bipolar Bozukluk Nedir?
- Doğanın Engelli Bireyler Üzerinde Etkisi
- Engelli Bireyler Üzerindeki İyileştirici Güç: Müzik
- Şizofreninin Tarihi
- Şizofreni Türleri
- Psiko-Sosyal Hizmetler Nedir?
- Dünyaca Ünlü Şizofreni Hastaları: John Nash
- Dünyaca Ünlü Şizofreni Hastaları 2: Louis Wain
- Mental Retardasyon Nedir?
Beautiful Mind adıyla bilinen Akıl Oyunları filmini pek çoğumuz biliriz. İşte bu filme konu olan ünlü matematikçi John Nash, dünyaca ünlü şizofreni hastaları arasında yer alıyor.
Yüksek lisansını Carnegie Mellon Üniversitesinde tamamlayan Nash, 21 yaşında “Oyun Teorisi” adlı doktora tezini hazırlamış, bu tez genç dehaya uzun zaman sonra 1994 yılında Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazandırmıştır. 30’lu yaşlarında matematik alanında yükselen ve öne çıkan John Nash, bir süre sonra MIT’de profesörlük yapmaya başlamıştır. O dönemler fizik öğrencisi Alicia Larde ile tanışan Nash, öğrencisi Larde ile evlenmiş ve bir oğulları olmuştur. Soğuk savaş dönemlerinde orduda şifre çözücü olarak çalışan ünlü dâhinin şizofreni sorunları 1958 yılında görülmeye başlamıştır.
John Nash, odasında tek başına kalmaktadır. Bir oda arkadaşı olmamasına rağmen çevresindekilere oda arkadaşının varlığından bahsetmesi, onunla olan sohbetlerini anlatması üzerine onun şizofreni hastası olduğu anlaşılmıştır. Nash bir tarafta psikolojik sorunları ile mücadele ederken, diğer yanda matematik araştırmalarını yapmış ve çalışmalarını sürdürmüştür. Ünlü deha daha sonra hastalığını kendi zekâsını kullanarak yenmiş ve hayatına kaldığı yerden devam etmiştir.
John Nash’in Tanısı: Paranoid Şizofreni
Nash bir gün akademisyenlerin bulunduğu bir odaya dalar ve başka bir gezegenden canlıların kendisine New York Times aracılığıyla şifreli bir mesaj gönderdiğini söyler. Aylar sonra öğretmenlikten ayrılan John Nash, üniversitedeki görevinden de olaylı şekilde istifa eder ve Boston yakınları bulunan bir akıl hastanesine yatar. 25 yıl boyunca hastanede kalır, matematiği bırakır, halüsinasyonlarıyla mücadele eder ve nümeroloji ile ilgilenir. Nash, diğer gezegenlerle dünya arasında elçi görevini yürüten bir peygamber olarak düşünür kendisini. Ona göre etrafında gördüğü her bir işaret ya da sayı diğer galaksilerin dünya ile iletişimini sağlayan bir araçtır.
Kimseyle konuşmayan Nash, kanuni izinle seyahate çıkar. 1980’lerin sonuna doğru Nash, bir kızı olduğunu öğrenir. Ve Nash için bu haber, uyanışın başlangıcıdır. Tekrardan matematik çalışmalarına başlar ve 45 yıl önce geliştirmiş olduğu oyun teorisi ile iktisat alanında Nobel Ödülü kazanır.