Mental Retardasyon Nedir?

Zeka geriliği ya da diğer bir ifadeyle mental retardasyon, bireylerin zekâ düzeylerinin ve yaşamsal aktivitelerinin bireyin bulunduğu yaşa göre beklenilen seviyenin altında seyretmesi durumudur. Doğum öncesinde, doğum esnasında ya da doğum sonrasında meydana gelebilen bu durum daha çok genetik, çevre ve sosyal çevre faktörleriyle ilişkilendirilir.

Mental retardasyon farklı belirtiler ve seviyelerde olabilir. Bu belirtilerden bazıları şu şekildedir:

Zekâ Seviyesinde Gerileme: Bu kişilere yapılan zekâ testlerinde ortalamanın altında test sonuçları elde edilir. Bilişsel kabiliyetlerinin sınırlı olduğunu gösteren bu durum zekâ geriliği belirtilerindendir.

Dil Becerilerinde Gerileme: Konuşma gecikmesi, dil becerilerinde zorlanma, anlamada güçlük vb. sorunlar mental retardasyon belirtileri arasında yer alır.

Günlük Yaşam Aktivitelerini Sürdürmede Zorluk: Temel günlük becerilerini gerçekleştirmede zorlanan bu bireylerin bağımsız şekilde yaşamaları sınırlı olabilir.

Hafıza Problemleri: Öğrenme, bilgiyi hatırlama ve onu kullanma konusunda problem yaşayabilirler.

Sosyal Problemler: Sosyal çevreyle uyum ve arkadaşlık ilişkilerinde zorluklar yaşanabilir.

Motor Becerilerinde Güçlük: Zekâ geriliği olan bireylerde bebeklik döneminden itibaren fiziksel ve motor becerilerinde gecikmeler olabilir.

Mental Retardasyon Tedavisi Var Mıdır?

Mental retardasyon tedavisi, bireyin zekâ geriliğinin durumuna göre belirlenmektedir. Özel eğitimler, çeşitli ilaç tedavileri, konuşma terapisi, fizyoterapi gibi yöntemlerle tedavi süreci desteklenebilmektedir. Ayrıca mental retardasyon yaşayan bireyler, hayata uyum sağlayabilmek için bakım merkezleri, çeşitli eğitimler ve destekle yaşamlarını sürdürebilirler. Bu sayede bireyler hayat kalitelerini artırabilir ve günlük yaşamsal faaliyetlerini destekleyebilirler. Bu noktada Özel Hanedan Bakım Merkezi hem ruhsal hem de mental retardasyon durumunu yaşayan engelli bireylere 7/24 yatılı bakım ve takip hizmetini sunarak onların hayat standartlarını yükseltmeyi hedeflemektedir.